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AG-385 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

CERTIFICATION ELIGIBILITY REQUIREMENT 

When an employee’s start date is just a few days short of the 
6 month requirement (i.e. begins July 2), can the employee 
be certified?   
 

There must be 180 days between the start date and the end date in order for the employee to be 
certified.  If you add the employee and you get an error message that states they have not been 
employed for 6 months, you must remove that employee. 
 
 

What date is used when an employee goes from part time to 
full time? 
 

You must use the date they entered into full time status.   

Does an employee have to work at least 35 hours per week 
every week or can that be on average 35 hours per week? 

In general, it needs to be at least 35 hours per week, but there will be instances when an 
average may be acceptable.  But any average would be based upon a full-time employee’s 
hours.   
 

If a municipality makes contributions to the pension plan for 
part time employees that work more than 1000 hours a year, 
should those employees be certified? 
 

No. Only full-time employees are eligible for certification. 

If an employee is a plan member and meets the 6 month 
criteria, but was not a plan member for 6 months, should 
that employee be certified? 
 

Yes, an employee does not have to be a plan member for 6 months. Act 205 requires the 
participant to be a member of the plan by December 31 to meet the participation requirement 
of the plan. 

Do we include an employee who has worked more than 6 
months, but less than one year, if the employee does not 
become a member of the pension plan until they have 
worked for a period of one continuous year under the terms 
of the employee policies? 
 

No, because at the end of the year, they are still not a plan member.  They must become a plan 
member at some point during the year.  They do not have to be a plan member for 6 months. 
The municipality may prescribe more stringent participatory requirements beyond those 
prescribed by Act 205 which may impact when the individual is eligible for consideration for 
state aid purposes. 

DROP PROGRAM 

Should employees currently active in a Deferred Retirement 
Option Program (DROP) be certified?   
 

No. Section 402(e)(2) of Act 205 states, “For the purpose of computing and reporting the 
applicable number of units, a DROP participant shall not be reported to the AG as an active 
employee.” 
 
For AG-385 certification purposes, a member is considered to be retired when they enter the 
DROP.  So, if someone enters a DROP on 4/1/24, they could not be certified on the AG 385 roster 
filed in 2025 because they are considered to be retired on 4/1/24 and were not an active 
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employee for at least 6 months in 2024.  If someone enters a DROP on 8/1/24, they could be 
certified because they were an active employee for more than 6 months in 2024 before entering 
the DROP. Reverse DROPs are not permitted nor are they eligible for state aid. 
 

ELIGIBILITY FOR STATE AID CONTRIBUTION 

If an employee was not certified on the 2024 roster (2025 
AG-385), are they eligible for a State aid contribution from 
the municipality’s 2025 State aid? 
 

Whether or not a person was certified on the AG 385 filed in 2025 has nothing to do with whether 
they are eligible for a contribution in 2025.  

EMPLOYEE CONTRIBUTIONS 

What are Employee Contributions and Accumulated 
Contributions? 
 

The Employee Contributions column is where you will report contributions made by the 
employee during the roster year, and Accumulated Employee Contributions is where you will 
report contributions made by the employee since they started to contribute up to and including 
the roster year.  This data is for informational purposes only in that it is very helpful to our 
auditors when it is time to audit the plans, but it does not factor into the municipality’s state aid 
allocation.  Therefore, it is not a crisis if you inadvertently put the wrong figures in these columns. 
The auditors will otherwise verify the contributions amounts during their audit, and there is no 
penalty for reporting incorrect figures in the contribution columns. 
 

457 Plans 
 

Are not eligible for state aid. 

Should both voluntary and mandatory employee 
contributions be reported? 
 

Yes. 

MILITARY LEAVE 

Should an employee on military leave be certified? Quite a few years ago, it was decided that we will permit a municipality to certify a member 
who was on active military duty (i.e. deployed) if the member is eligible to receive service credit 
(at the municipality) for such duty.  So an employee can be certified even though he/she did not 
work 6 months, as long as they are still considered to be an employee and receiving service 
credit during their deployment. 
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SWITCHING PLANS 

Some employees switched from a defined benefit plan to a 
defined contribution plan part way through the year.  How 
should these employees be listed on the roster under “Type 
of Plan”? 
 

Assuming that the new DC plan does not need to be funded for three years prior to being eligible 
for State aid, list the employees who are now in the DC plan as “DC” simply because that’s what 
they were at the end of the year.  DC or DB, it will not make a difference for the purpose of 
calculating State aid. 
 

PROBATIONARY STATUS 

If a municipality has a police officer that begins employment 
on August 2, 2016, on full-time probationary status, but 
didn’t begin making contributions to the pension plan until 
August 2, 2017, because their plan document says they have 
to be full-time regular employees, should they be listed on 
the certification even though they didn’t begin making 
contributions until August 2, 2017? 

Yes.  They can be certified on the AG 385 submitted in 2018 (2017 data) because they met the 
criteria of 1) full-time for at least 6 consecutive months in 2017 and 2) they became a plan 
member during 2017.  This happens occasionally when there is a probationary period.  So even 
though they did not become a plan member until late in the year, the fact that they worked full 
time for at least 6 months is key.  They are not required to be a plan member for at least 6 
months. 
 
 

WAGES/COMPENSATION 

Can Short-Term Disability Wages be certified on the AG-385? 
 

Disability is a very gray area when it comes to certifying it on the AG 385, and it’s hard to answer 
questions about it without a lot of supporting detail.  There are instances when non-service 
related disability wages could be certified.  It depends on whether those wages are 
“pensionable”, i.e. whether they would be included as wages in the pension calculation, and that 
depends on how the governing document is written.  If the governing document allows time for 
non-service related disability to be counted for service time, then they can generally certify those 
wages.  If the governing document does not allow it, the wages generally shouldn’t be certified.  
A municipality could contact their plan consultant, custodian, actuary, or solicitor for guidance. 
 

Which box on the W2 should you use for wages? 
  

There is not a standard answer to this question. The AG 385 instructions do not specify which box 
to use, and we do not dictate which box to use, however we do suggest the municipality be 
consistent and also maintain documentation to support amounts included in certified payroll. 
 

If an employee is part-time and then goes full-time in the 
same year, do the part-time wages get included on the 
roster? 
 

No.  Only the full-time wages should be certified. Also, the employee must have been full-time 
for at least 6 consecutive months during the year to be eligible for certification. 
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Can deferred compensation (457 plan), Term Life 
Insurance, Aflac, cafeteria plans and/or health insurance 
premiums be included in compensation to be certified on 
the AG-385 Form if included or not included on W-2? 

In general, yes, as long as the following apply: 
 

a. If members contribute to the pension plan, they must contribute on the referenced 
compensation; and 

b. The referenced compensation must be included in the pension calculations and MMO 
determinations. 

c. Heart & Lung payments may be certified even if they are not on the W-2. 
 
Note:  The municipality should also refer to their plan document for the definition of 
compensation for each pension plan. 

Do you include Supervisor’s pay in the wages reported? No.  Only wages from full-time positions are eligible for certification. 
 

What wages are certified if the employee does not have the 
1 year in a plan, do they certify only the wages that are 
eligible, i.e. the months they are in plan?    

No.  The employee’s full time wages are eligible to be certified, even though the individual was 
not eligible to enter the plan until late in the year. 
 
 

What date do you use for hire date if they were part time 
previously? 

Use the full time date as the date of hire. 

 


